
Alles over de Wet- en Regelgeving
Alle informatie die u nodig heeft op één plek.
Alles over de Wet- en Regelgeving rondom Bedrijfswagens
De Nederlandse overheid streeft ernaar om in 2030 de CO2-uitstoot met 49% te verminderen ten opzichte van 1990. Deze doelstelling is vastgelegd in het Klimaatakkoord. Om dit te realiseren, zijn verschillende maatregelen ingevoerd. Maar wat betekenen deze regels voor u als ondernemer?
Het lijkt eenvoudig om een bedrijfswagen aan te schaffen, maar met de opkomst van steeds meer milieu zones, het aflopen van de BPM-vrijstelling in 2025, schommelende energieprijzen en talloze andere onzekere factoren, is het maken van de juiste keuze geen makkelijke. Moet het een elektrische bedrijfswagen zijn? Een hybride model? Of toch nog een keer kiezen voor diesel? De beslissing hangt natuurlijk af van uw specifieke situatie. Wij helpen u graag verder in deze zoektocht!
Met showrooms in Alphen aan den Rijn, Capelle aan den IJssel, Gouda, Krimpen aan den IJssel, Rotterdam en Uithoorn zijn wij altijd in de buurt. Kom vooral eens langs bij één van onze Volkswagen Bedrijfswagens vestigingen!
BPM-vrijstelling voor bedrijfswagens vervallen in 2025: Wat betekent dit voor ondernemers?
Sinds 1 januari 2025 is de BPM-vrijstelling voor nieuwe bedrijfswagens in Nederland komen te vervallen. Waar ondernemers jarenlang profiteerden van vrijstelling bij de aanschaf van een grijs kenteken bedrijfswagen, geldt nu dat er bij aankoop van een nieuwe bestelauto BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) betaald moet worden. Deze wijziging is onderdeel van het klimaatbeleid van de overheid, gericht op het terugdringen van CO₂-uitstoot en het stimuleren van elektrisch rijden.
De hoogte van de BPM wordt vanaf 2025 berekend op basis van de CO₂-uitstoot van de bedrijfswagen. Dit betekent dat vooral ondernemers die kiezen voor een bestelauto met verbrandingsmotor fors meer gaan betalen. Alleen volledig elektrische bedrijfswagens blijven vrijgesteld van BPM.
Voor ondernemers kan dit een flinke kostenpost betekenen. Het is daarom belangrijk om bij de aanschaf van een nieuwe bedrijfswagen goed te vergelijken en te kijken naar alternatieven, zoals elektrische voertuigen of occasion bedrijfswagens die onder de oude regeling vallen. Door nú bewust te kiezen, voorkomt u onverwachte extra kosten en draagt u bij aan een duurzamer wagenpark.

De start van Zero Emission Zones.
Nederland heeft de ambitie om in 2050 emissievrij te zijn. Om dat te bereiken heeft de overheid een aantal maatregelen genomen die van directe invloed zijn op ondernemers. Een onderdeel van dit plan zijn de Zero Emission Zones.
Zero Emission Zones (ZEZ) zijn specifieke gebieden waar alleen voertuigen zijn toegestaan die geen schadelijke emissies uitstoten tijdens het rijden. Het doel van deze zones is om de luchtkwaliteit te verbeteren, de impact van luchtvervuiling te verminderen en de gezondheid van de inwoners te bevorderen. In Zero Emission Zones worden traditionele voertuigen op fossiele brandstoffen worden beperkt of verboden, terwijl elektrische en voertuigen worden aangemoedigd.
Sinds 1 januari 2025 zijn de eerste 26 grote steden gaan starten met de Zero Emission Zones. Wat is voor u belangrijk rondom de regelgeving Bedrijfswagens?

Zero-Emissie Kentekencheck
Op de website van Milieuzonecheck kunt u aan de hand van uw kenteken checken of uw bedrijfswagen in 2025 de zero-emissie zones in mag. Tevens vindt u alle informatie over de ZE-zones. Bekijk hier alles over de regelgeving Bedrijfswagens.
Ontdek de Volkswagen Bedrijfswagens modellen
Neem contact op met uw Volkswagen Bedrijfswagens Adviseur
Vragen over alles rondom Volkswagen Bedrijfswagens?
Vul het formulier in of neem telefonisch contact op met een van onze vestigingen. We zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar van 08.00 t/m 18.00 uur en op zaterdag van 09.00 t/m 17.00 uur. Of stel uw vraag via de WhatsApp. U krijgt op werkdagen binnen 2 uur reactie.
We helpen u graag!