Volkswagen elektrisch

Volkswagen Groep levert 45% meer elektrische auto’s af in eerste 9 maanden 2023

  • 531.500 nieuwe elektrische Volkswagens naar klanten tussen januari en september; 164.900 auto’s méér dan vorig jaar
  • Aandeel elektrische auto’s in totale aantal afleveringen steeg dit kwartaal tot 9 procent, tegenover 6,8 procent in 2022
  • Europa bleef leidend met een stijging van 61 procent tot 341.100 elektrische auto’s

In de eerste negen maanden van 2023 heeft de Volkswagen Groep een aanzienlijke groei gerealiseerd in de levering van volledig elektrische voertuigen. Tussen januari en september steeg het wereldwijde aantal leveringen met 45 procent tot 531.500 auto’s. De groei resulteerde ook in een toename van het aandeel elektrische auto’s in het totale aantal afgeleverde voertuigen: dat steeg naar 7,9 procent, ten opzichte van 6,1 procent in dezelfde periode vorig jaar. 

“We hebben in de eerste negen maanden van dit jaar goed gepresteerd in onze leveringen van volledig elektrische voertuigen”, verklaart Hildegard Wortmann, lid van het Executive Committee voor Sales bij de Volkswagen Groep. “Ondanks de huidige algemene terughoudendheid op de Europese markt om elektrische voertuigen te kopen, hebben we marktaandeel gewonnen en zijn we marktleider gebleven in dit segment. Wel blijven de orders nog achter op onze ambitieuze doelen, maar dat is logisch te verklaren, gezien de lagere resultaten die de hele markt momenteel laat zien.”

Wereldwijde groei in cijfers

Europa bleef de voornaamste drijvende kracht met een groei van 61 procent, wat tussen januari en september resulteerde in de aflevering van 341.100 elektrische voertuigen. In de Verenigde Staten steeg de levering van EV’s met een opmerkelijke 74 procent tot 50.300 eenheden, terwijl China met een stijging van 4 procent tot 117.100 eenheden de niveaus van het voorgaande jaar heeft overtroffen. Europa ontving het overgrote deel van de geleverde elektrische auto’s van de Volkswagen Groep, namelijk 64 procent, gevolgd door China met 22 procent en de Verenigde Staten met 10 procent. De resterende 4 procent ging naar andere markten.

Aandeel per merk

Van alle door de Volkswagen Groep geleverde elektrische auto’s tegen het einde van september waren er 273.000 afkomstig van Volkswagen personenauto’s – iets meer dan de helft van alle EV’s van de Groep. Daarna volgde Audi met 123.000 auto’s, ŠKODA met 54.400 voertuigen, SEAT/CUPRA met 32.300 auto’s, Porsche met 27.900 exemplaren en Volkswagen Bedrijfswagens met 19.600 units.

De meest succesvolle elektrische modellen in de eerste negen maanden van 2023 waren:

  • Volkswagen ID.4/ID.5: 162.100 
  • Volkswagen ID.3: 90.500
  • Audi Q4 e-tron (inclusief Sportback): 77.900 
  • ŠKODA Enyaq (inclusief Coupé): 54.400 
  • CUPRA Born: 32.300 
  • Audi Q8 e-tron (inclusief Sportback): 21.800

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

* Alle prijzen vermeld in dit nieuwsbericht zijn, tenzij anders vermeld inclusief BTW en BPM, kosten rijklaar maken, recyclingbijdrage en legeskosten. Zie voor verkoopinformatie volkswagen.nl.

** Het genoemde aantal kilometers is de theoretische verwachte maximale actieradius volgens de WLTP testsystematiek. Deze maximale actieradius kan onder meer worden beïnvloed door de voertuigconfiguratie, acculeeftijd en -conditie, rijstijl en de gebruiks-, omgevings- en klimaatomstandigheden zoals de buitentemperatuur, de verkeerssituatie en het rijgedrag.