elektrisch rijden maas de koning (1)

Subsidieregeling elektrische auto’s vanaf 2023

Vanaf begin januari 2023 is de subsidiepot voor elektrische voertuigen weer gevuld. De overheid gaat weer geld vrijmaken voor het subsidiëren van nieuwe en gebruikte elektrische auto’s. Bij de aankoop van een nieuwe elektrische auto of een elektrische occasion helpt de overheid kunt in in veel gevallen aanspraak maken op deze subsidie. Wellicht krijgt u dan de zogenaamde ‘SEPP’. Maar wat houdt dit precies in, hoe krijgt u deze subsidie en waar moet u op letten?

Om welke subsidie gaat het?

De overheid wil het elektrisch rijden bij consumenten stimuleren, door het subsidiëren ervan. Hiervoor is de SEPP (Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren) in het leven geroepen. Dit houdt in dat er een subsidie aangevraagd kan worden tot en met 2024, bij het aanschaffen of leasen van een nieuwe of gebruikte elektrische auto. Maar wanneer welke stappen moeten er gezet worden om de subsidie aan te vragen en welke gegevens heeft u daarvoor nodig? Vanaf begin januari 2023 is de pot weer beschikbaar, dan kan er op deze website weer subsidie aangevraagd worden. De auto mag vanaf 1 januari 2023 op uw naam staan en een private lease contract mag ook pas vanaf deze datum ondertekend zijn. Er zijn verder ook wat gegevens nodig. Dit zijn de volgende gegevens:

  • Naam, adres, e-mailadres en burgerservicenummer
  • DigiD-app óf DigiD met sms-controle: Heb je dit nog niet, dan moet je één van beide regelen. Houd rekening met drie werkdagen
  • IBAN-bankrekeningnummer
  • Naam en het adres van het autobedrijf
  • Datum ondertekening koopovereenkomst. Houd voor de zekerheid je digitale overeenkomst bij de hand
  • Merk, model (handelsbenaming) en type van de personenauto die op de koopovereenkomst staan
  • De oorspronkelijke catalogusprijs van de personenauto zoals deze gold op de datum van de eerste toelating (datum op kentekenbewijs)
  • Kenteken

De regeling vanaf 2023

Vanaf 2023 is de subsidiepot dus weer goed gevuld. In het aankomende jaar is er 32,4 miljoen beschikbaar voor gebruikte elektrische auto’s. Er kan dus 2.000 euro aangevraagd worden per auto. Dit zijn 16.200 gebruikte auto’s. De overheid heeft wel wat vereisten gesteld voor welke gebruikte elektrische auto’s dit zal gaan gelden. Zo moet de auto 100% elektrisch zijn en minimaal een actieradius van 120 kilometer hebben. Ook mag de auto niet omgebouwd zijn tot elektrische auto, dus de auto moet geproduceerd zijn als elektrische auto. Verder mag de elektrische auto niet eerder op naam hebben gestaan van de subsidieontvanger dan 1 januari 2023. Tenslotte moet de nieuwprijs tussen de 12.000 euro en 45.000 euro liggen. Als de subsidiepot leeg is, kan er tot 1 januari 2024 geen subsidie meer aangevraagd worden. Kortom, wees er met het aanvragen van een subsidie snel bij!

(Bron: Autoweek)